Birbirinden güzel, zor, kolay ve düşündürücü bilmeceler

BİLMECELER (eğlenceli ve düşündürücü)

  1. bilmece:
    Bir acayip nesne gördüm,
    Gökte uçar, izi yok;
    Sütü helâl, eti haram,
    Kestim baktım kanı yok. CEVAP: ARI
  2. bilmece:
    Mantosu yeşil, entarisi kırmızı,
    Bil bakalım bu kimin kızı. CEVAP: KARPUZ
  3. bilmece:
    Çarşıdan aldım bir tane,
    Eve geldim bin tane. CEVAP: NAR
  4. bilmece:
    Ateşe girer yanmaz,
    Suya girer ıslanmaz. CEVAP: GÜNEŞ
  5. bilmece:
    Karşıdan baktım hiç yok,
    Yanına vardım pek çok. CEVAP: KARINCA
  6. bilmece
    Küçücük fıçıcık;
    İçi dolu Turşucuk. CEVAP: LİMON
  7. bilmece:
    On ay yatar,
    İki ay kalkar,
    Feneri yakar,
    Etrafa bakar. CEVAP: ATEŞBÖCEĞİ
  8. bilmece:
    Şekere benzer tadı yok,
    Gökte uçar kanadı yok. CEVAP: KAR
  9. bilmece:
    Hey ne idim, ne idim,
    Samur kürklü bey idim;
    Felek beni şaşırttı,
    Kızgın küle düşürdü. CEVAP: KESTANE
  10. bilmece:
    Attım beyaz yumağı,
    Tuttum siyah yumağı. CEVAP: GÜNDÜZ, GECE
  11. bilmece:
    Biz biz idik, biz idik,
    Yüz bin tane kız idik,
    Gece oldu dizildik,
    Sabah oldu silindik. CEVAP: YILDIZLAR
  12. bilmece:
    Gelişi aslan gibi,
    Duruşu sultan gibi,
    Yayılır hasır gibi,
    Sürünür esir gibi. CEVAP: KEDİ
  13. bilmece:
    Kırmızı cübbesi var,
    Simsiyah tekkesi var,
    Pek uzun değildir boyu,
    Kalabalıktır soyu. CEVAP: KİBRİT
  14. bilmece:
    Yarım kaşık,
    Duvara yapışık. CEVAP: KULAK
  15. bilmece:
    Kara koyun meler gider,
    Dağı taşı deler gider. CEVAP: TREN
  16. bilmece:
    Benim iki pencerem var,
    Etrafı etten duvar;
    Her gün erkenden açarım,
    Gece olunca kaparım. CEVAP: GÖZLER
  17. bilmece:
    Yedi delikli tokmak,
    Bunu bilmeyen ahmak CEVAP: BAŞ
  18. bilmece:
    Mavi atlas,
    Arşın yetmez,
    İğne batmaz,
    Makas kesmez,
    Terzi biçmez. CEVAP: GÖKYÜZÜ
  19. bilmece:
    Kat kattır ama katmer değil,
    Kırmızıdır ama elma değil,
    Yenir ama meyve değil. CEVAP: SOĞAN
  20. bilmece:
    Ufacık mermer taşı,
    İçinde beyler aşı;
    Pişirirsen aş olur,
    Pişirmezsen kuş olur. CEVAP: YUMURTA
  21. bilmece:
    Uzun uzun uz gider,
    Oğlu, kızı düz gider. CEVAP: KAVAK
  22. bilmece:
    Dağdan gelir,
    Taştan gelir,
    Bir kükremiş,
    Aslan gelir. CEVAP: SEL
  23. bilmece:
    Elsiz ayaksız kapıyı açar. CEVAP: RÜZGAR
  24. bilmece:
    Tarlada biter,
    Makine büker,
    Her sabah, akşam,
    Elimi öper. CEVAP: HAVLU
  25. bilmece:
    Altı mermer,
    Üstü mermer,
    İçinde bülbül öter. CEVAP: DİL
  26. bilmece:
    Dumanı tüter,
    İsterse gider,
    Balık değildir,
    Denizde yüzer. CEVAP: GEMİ
  27. bilmece:
    Biz biz idik, biz idik,
    Otuz iki kardeş idik,
    Ezildik büzüldük,
    İki duvara dizildik. CEVAP: DİŞLER
  28. bilmece:
    Çam ağacını oyarlar,
    İçine mani koyarlar,
    Ağlama tin tonum, ağlama,
    Şimdi kulağını burarlar. CEVAP: SAZ
  29. bilmece:
    Yere kızar,
    Göğe çıkar,
    Aklınız belki çözer. CEVAP: SU
  30. bilmece:
    Bir çarşafım var,
    Bütün dünyayı kaplar. CEVAP: GÖKYÜZÜ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir